In gesprek met... Musleh Alzahrani

“Mijn vak is belangrijk: ik lever écht nuttige zorg en werk elke dag aan het verbeteren van de levenskwaliteit van onze cliënten. Het werk is uitdagend en vaak ook een puzzel, omdat de cliënt niet altijd duidelijk kan aangeven wat de klacht is.”

Arts verstandelijk gehandicapten in opleiding

In gesprek met: Musleh, arts VG in opleiding.

Het belangrijkste bij mijn keuze voor dit vak is dat ik echt de tijd kan nemen voor mijn cliënten met een verstandelijke handicap en van betekenis ben voor hen. Dat geeft me energie en ik ga altijd met een glimlach naar huis.

Waarom ben je een next level dokter geworden? Omdat ik het vak heel uitdagend en inspirerend vind. Ik werk met cliënten met verschillende niveaus van verstandelijke beperkingen; sommigen wonen zelfstandig met begeleiding, anderen hebben 24/7 zorg nodig. Ik kan echt de tijd nemen voor mijn cliënten en overleg met andere disciplines en de families, wat mijn werk afwisselend maakt. 

"Als arts-vg ben je er niet alleen voor de cliënt zelf, maar ook voor een heel netwerk daar omheen."

Musleh Alzahrani - arts VG in opleiding

De grote voordelen:

  • Je levert een belangrijke bijdrage omdat er te weinig artsen VG zijn
  • Je hebt grote invloed op de kwaliteit van leven van cliënten
  • Het lagere tempo geeft meer tijd voor cliënten, overleg én jezelf

Wat heb je nodig om next level dokter te zijn?
Geduld is essentieel. Je moet de tijd kunnen en willen nemen voor je cliënt, maar ook voor je collega’s en voor jezelf. Want als je niet goed voor jezelf zorgt dan kun je ook niet voor anderen zorgen. En je motivatie en energie zijn cruciaal om elke dag de uitdaging aan te gaan.

Wat maakt het zijn van een next level dokter uitdagend?
Het werk is vaak een puzzel. Soms is het onduidelijk waarom een cliënt een klacht heeft of waarom iemand onrustig is. Ik krijg bijvoorbeeld vaak de vraag: 'mijn cliënt is onrustig, zoek maar op wat het is', zonder duidelijke anamnese. Maar ik weet waar ik het voor doe: ik lever nuttige zorg en verbeter elke dag de kwaliteit van leven van onze cliënten. Dat is het grote doel van mijn werk, ook al is het een uitdaging.

Ervaar je dat je als next level dokter echt midden in de samenleving staat?
Ja zeker, ook letterlijk. Onze cliënten zijn onderdeel van de maatschappij. Veel van hen wonen in de wijk, hebben een baan en een zelfstandige woning. Dus ik voel me echt nuttig in de samenleving. Soms moet ik wel extra uitleg geven over mijn werk als arts VG, vooral als ik overleg met artsen die niet bekend zijn met dit specialisme.

Wat is er volgens jou nodig voor de toekomst van het vak?
We worden gelukkig steeds meer erkend door dokters buiten ons vak, en er ook meer ervaring komt in het ziekenhuis met onze cliënten. Dat is een belangrijke ontwikkeling. Maar het vak voelt soms nog wel als een ondergeschoven kind. We hebben meer artsen VG nodig in Nederland, zodat cliënten die zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit maakt het ook moeilijk voor huisartsen, omdat het hele netwerk om de cliënt goed georganiseerd moet worden. En dat doet de arts VG.

Wat is typisch aan jouw werk als next level dokter?
Als arts VG ben ik eigenlijk een soort spin in het web die alle disciplines verbindt. Ik overleg met veel mensen om de cliënt heen en soms met de cliënt zelf. De interactie met mijn cliënten is echt heel leuk. Ze zijn zo puur: als ze ziek zijn, zijn ze ook echt ziek, en als ze blij zijn, dan stralen ze. Dat maakt mijn werk heel bijzonder.

Wat maakt jou next level?
Ik heb veel geduld en blijf rustig. Niet iedereen is het altijd met je eens, maar met geduld en een goede dialoog kom je verder. Ik pas shared decision making toe en gebruik technieken en tips die ik in de loop van de tijd heb geleerd.

"De ervaring met mensen met een verstandelijke beperking is heel waardevol. Ook als je uiteindelijk geen arts buiten het ziekenhuis wilt worden."

Musleh Alzahrani - arts VG in opleiding

Heb je tips voor geneeskundestudenten bij hun oriëntatie op een vervolgopleiding?
Mijn advies voor coassistenten en basisartsen is: probeer een keertje hoe het vak buiten het ziekenhuis voelt, ook als je uiteindelijk geen arts midden in de samenleving wilt worden. De ervaring op zich is al zo waardevol! Omdat je ook in het ziekenhuis mensen met een verstandelijke beperking tegen zult komen. Het is heel handig als je weet hoe je met deze cliënten kunt communiceren en omgaan. En wie weet ontdek je dat dit vak je ligt, net als ik. Tijdens mijn opleiding hoorde ik weinig over artsen buiten het ziekenhuis. Ik ben dit vak tegengekomen omdat ik iets anders wilde proberen. Na zes maanden wist ik: dit is het voor mij.

Extra tip:
Loop eens een dag mee met een arts VG of zoek een bijbaan bij een instelling naast je opleiding. Zo ervaar je hoe het contact met de cliënten is en hoe je echt van betekenis kunt zijn voor hun kwaliteit van leven. In dit vak maak je echt het verschil.