Lisanne Smits

( Lisanne Smits )

“Ik help ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot zorg, omdat ze bijvoorbeeld op straat leven. Als forensisch arts kom je buiten je eigen bubbel en dat vind ik nou juist het leukste aan mijn werk”.

Forensisch arts in opleiding

In gesprek met: Lisanne, forensisch arts in opleiding.

Geen dag is hetzelfde. Je komt als Next Level Dokter op bijzondere plekken en ik werk bijvoorbeeld samen met politie, justitie, huisartsen en andere disciplines buiten het ziekenhuis. Daarnaast draag ik bij aan een maatschappelijk belang.

Waarom ben je een Next Level Dokter geworden?
De reden voor mij om Next Level Dokter te worden, is dat ik van afwisseling houd en het liefst elke dag een andere dag beleef in plaats van dat ik altijd weet waar ik aan toe ben. Daarnaast kan ik aan een maatschappelijk belang bijdragen. Bij overlijdensonderzoeken kom ik op voor degene die overleden is en dat niet meer voor zichzelf kan doen. Als ik een arrestant bezoek die op straat leeft, kan ik helpen om toegang te regelen tot zorg. Ook de samenwerking met disciplines buiten de medische wereld, zoals politie en justitie vind ik uitdagend.

“Ik beleef eigenlijk elke dag een andere dag en kan een bijdrage leveren aan de maatschappij.”  

De grote voordelen:

  • Geen dag is hetzelfde, ik ben altijd in beweging
  • Ik kom op bijzondere plekken, geen saai kantoor voor mij
  • De bijdrage voor de maatschappij is groot

Hoe ziet jouw dag als Next Level Dokter eruit?

Dat wisselt altijd. Het kan zijn dat ik het ene moment naar een politiebureau onderweg ben en het andere moment naar een woning, maar soms kom ik bijvoorbeeld ook op een cruiseschip. Je komt op bijzondere plekken en als forensisch arts doe je van alles. Natuurlijk doen we onderzoek bij overledenen als er twijfel is over de aard van het overlijden, maar ook medische arrestantenzorg, zedenonderzoek en letselrapportages. We werken veel samen met politie en justitie, maar bijvoorbeeld ook met specialisten in het ziekenhuis en huisartsen. Ons werk is heel erg breed.

Wat heb je nodig om Next Level Dokter te zijn?

Ik denk dat je vooral breed geïnteresseerd en nieuwsgierig moet zijn. Daarnaast helpt het om ook buiten je eigen bubbel te kunnen kijken. Het is belangrijk dat je je ook goed buiten een hoogopgeleide wereld kunt begeven.

Wat maakt jou next level?

Wat mij helpt is dat ik analytisch en opmerkzaam ben. Dat komt goed van pas bij overlijdensonderzoeken. Als we samen met politie in een woning komen en daar onderzoek gaan doen, verzamelen we allemaal informatiestukjes en die leggen we dan aan het einde als een puzzel bij elkaar en dan proberen we te achterhalen wat er is gebeurd.

Loop eens een dagje mee en kijk of een bepaalde discipline iets voor je is.”

Heb je tips voor nieuwe geneeskunde studenten?

Wat ik mee wil geven is dat je altijd kan meelopen. Welke discipline je ook interessant vindt buiten het ziekenhuis, vaak zijn mensen super enthousiast en gemotiveerd om je een dagje mee te nemen. Zo kun je samen kijken of het iets voor je is. Vraag het gewoon. Bij de GGD ben je altijd welkom om een dag met ons werk mee te kijken om te ervaren of het bij jou past.

Wat is typisch aan jouw werk als Next Level Dokter?

Wat typisch is aan mijn werk is dat ik veel verschillende lagen van de samenleving zie. Mensen die op straat leven, maar ook mensen die in een heel duur huis wonen, want ook die mensen komen te overlijden.

Extra tip:

Een tip die ik zelf een keer heb gekregen en nog steeds goed vind: kies het vak waarbij je de meest voorkomende problemen het leukste vindt. Dat je de meeste alledaagse taken met plezier doet, want op die manier blijf je op de lange termijn energie uit je werk halen.  

Ook Next Level Dokter worden en behoefte om even te sparren?

Contact