In gesprek met... Fleurtje Schornagel

“In mijn werk ben ik niet alleen met curatieve zorg bezig, maar maak ik juist ook aan het begin het verschil. Er valt nog zo veel gezondheidswinst te behalen door vroegtijdig problemen aan te pakken. In mijn spreekkamer, in het werkveld of tijdens gesprekken: ik zie, hoor, ervaar en signaleer. En daardoor kan ik de beleidskant adviseren en mijn visie op de agenda brengen. Dat is voor mij écht impact maken.”

Jeugdarts

Als next level dokter moet je durven. Durven te pionieren, gezondheidsproblemen op de agenda te zetten en impact te maken aan het begin van de zorgketen. Met als doel: mensen gezond houden.

Wat vind je zo inspirerend aan het zijn van een next level dokter?

De contextuele zorg die je levert, is heel belangrijk. Ik kijk niet alleen naar de patiënt, maar vooral ook naar de omgeving. Wat gebeurt er in het gezin, de school, de gemeente? Dat neem je allemaal mee en dat maakt dat je als Next Level Dokter echt midden in de samenleving staat. Daarnaast ben je in je spreekkamer niet enkel met persoonlijke zorg bezig, maar kijk je ook naar de groep. Wat is er nodig in een bepaalde leeftijdscategorie, klas of school om hen gezond te houden? Daardoor maak je echt heel veel impact.

De grote voordelen:

  • Niet enkel bezig met curatieve zorg, maar ook focus op mensen gezond houden
  • Eigen regie en pionieren, door het op de agenda brengen van bepaalde gezondheidsproblemen
  • Grote vrijheid om je werk in te delen hoe het bij jou past

"Je kijkt met je cliënt of collega’s welke zorg nodig is. Dat maakt dat het werk veel beter te combineren is met je privéleven."

Waarom koos jij voor een profiel buiten het ziekenhuis?

Dan zeg ik toch ook hier weer: ik wilde écht impact maken. Natuurlijk is het een groot voorrecht dat je in het ziekenhuis een patiënt kunt genezen. Maar ik wil meer impact maken aan het begin. Er zijn namelijk zoveel zaken waarin we grote gezondheidswinst kunnen behalen. Door vroeg in te grijpen, kun je veel impact maken.

"Zorg stopt niet hier en nu. Door het ontwikkelen van een langetermijnvisie helpen we ook de aankomende jaren mensen steeds gezonder te worden."

Daarnaast heb je in de sociale geneeskunde weinig te maken met hiërarchie. Je bent veel meer als team met elkaar bezig. In het ziekenhuis ervaarde ik veel hiërarchie, waardoor je toch wat meer gestuurd wordt. Ook daar zijn nog steeds uiteraard heel veel kansen. Maar hier ervaar ik nog meer kansen én meer vrijheid.

Welke eigenschappen horen bij een next level dokter?

Je moet durven. Want je mag heel veel, maar dan moet je ook wel durven te pionieren. Daarnaast is het ook nodig dat je flexibel bent. Je hebt immers te maken met maatschappelijke problemen, dus je moet ook mee met wat er van je gevraagd wordt. Is er een pandemie? Dan moet je schakelen. Zo ben je bijvoorbeeld niet alleen bezig met je eigen werk, maar adviseer je ook aan de beleidskant.

Ik vind het ook belangrijk dat je je durft te profileren. Er is namelijk nog zoveel werk te doen! Preventie krijgt in de toekomst bijvoorbeeld zo’n grote rol. Daarvoor hebben we mensen nodig. Dokters die durven.

Wat is typisch aan jouw werk als next level dokter? 

Ik kan heel veel voorbeelden geven! Bijvoorbeeld het op de agenda brengen van gezondheidsproblemen, zoals armoede. We weten dat armoede in Nederland een groot probleem is en alleen maar groter wordt. Ik ervaar in de spreekkamer het probleem, en daardoor kan ik de gemeente adviseren. En plaats ik problemen op de agenda die ik belangrijk vind.

Wat is jouw tip aan geneeskundestudenten?

Ook hier weer: durven. Durf je te oriënteren op een werkveld voor artsen buiten het ziekenhuis. In je studie krijg je heel veel info en ervaring binnen het ziekenhuis, wat ongelooflijk belangrijk is. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk om te weten: hoe voorkom je nu dat mensen ziek worden? Dus zoek die mensen op die jou van info kunnen voorzien en vraag eens of je een dag mee kunt lopen. Er kan ontzettend veel als Next Level Dokter, maar dat wordt niet altijd even goed in de studie onder de aandacht gebracht. Dus durf je eigen studie te doen.

Extra tip:

Kijk of het bij je past. Want als je niet weet wat het inhoudt, kun je ook niet concluderen dat het niet bij jou past.