Als donorarts maak ik dagelijks afwegingen over de gezondheid van anderen. Ik ben me er altijd van bewust dat mijn beslissingen een enorme impact hebben, zowel op de donoren die ik zie en de patiënten die de transfusie of transplantatie krijgen, als op de maatschappij. Het is een vakgebied waar ik mijn ei in kwijt kan, omdat het gaat om zoveel verschillende aspecten van geneeskunde en ethiek.
"Als ik terugkijk op mijn werk, kan ik echt zeggen dat we elke dag een verschil maken. Of het nu gaat om het redden van levens door transfusies en transplantaties of het voorkomen van schade door donaties."
Nieke HalmaWaarom ben je donorarts geworden?
Ik ben donorarts geworden, omdat ik dit vakgebied als ontzettend interessant en betekenisvol ervaar. Het is een functie waarin ik zowel mijn analytische kant als mijn besluitvaardigheid goed kan inzetten. Dankzij dit vak kan ik werkelijk een verschil maken in de levens van mensen die afhankelijk zijn van donoren. Het bewaken van de gezondheid van vrijwillige donoren vind ik daarnaast ook erg belangrijk.
Wat maakt jou een next level dokter?
Wat mij een next level dokter maakt, is dat ik regelmatig samenwerk met verschillende partijen, zowel binnen als buiten mijn vakgebied. Als donorarts werk ik samen met ziekenhuizen, onderzoekers of bijvoorbeeld partijen met kennis over internationale wet- en regelgeving. Dit zorgt ervoor dat je altijd betrokken bent bij maatschappelijke vraagstukken en een wezenlijk verschil maakt in het grotere geheel. Mijn werk raakt niet alleen het leven van een individu, maar levert ook een bijdrage aan de samenleving als geheel.
De voordelen van een next level dokter:
- De next level dokter zoekt actieve samenwerking met verschillende partijen, zowel binnen als buiten het vakgebied.
- Je hebt de mogelijkheid om een groot maatschappelijk verschil te maken.
- Je hebt te maken met ethische dilemma’s en de afweging van verschillende belangen, wat het werk extra dynamisch maakt.
Welke eigenschappen passen bij een donorarts?
Als donorarts moet je zowel analytisch sterk zijn als besluitvaardig. Je komt vaak voor lastige keuzes te staan waarbij verschillende belangen moeten worden afgewogen. Denk bijvoorbeeld aan de afwegingen rondom de toewijzing van organen of het omgaan met ethische dilemma’s. Er is bij gedoneerd lichaamsmateriaal altijd sprake van een bepaalde schaarste. Daarnaast moet je in staat zijn om snel beslissingen te nemen, ook al is er vaak veel onzekerheid. Je moet stevig in je schoenen staan, maar ook empathisch zijn richting de donoren die je begeleidt.
Wanneer heb je het verschil voor iemand gemaakt?
Elke dag maken we als donorartsen verschil, al is het niet altijd zichtbaar voor iedereen. Of het nu gaat om iemand die een bloedtransfusie krijgt, een stamceltransplantatie ondergaat of iemand die zijn zicht terugkrijgt door een hoornvliestransplantatie, elke beslissing kan het verschil maken.
Zelf heb ik een situatie meegemaakt waarin ik een donor zag die erg depressief was. We hebben een open gesprek gevoerd, niet direct over bloed doneren, maar over de bredere context van zijn situatie. Mensen gaan soms niet naar de huisarts met een klacht, maar komen wel bij de bloedbank. Als arts kon ik mijn rol invullen, wat me veel voldoening gaf.
Wat vind je leuk en inspirerend aan het zijn van een donorarts?
Wat ik heel inspirerend vind aan mijn werk, is dat je constant wordt geconfronteerd met ethische dilemma’s en wet- en regelgeving. Er is ook veel internationale samenwerking.
Daarnaast zijn infectieziekten een belangrijk aspect van ons werk, aangezien transfusies en transplantaties natuurlijk veilig moeten zijn voor donor en ontvanger. Het is dus een dynamisch vakgebied dat constant verandert en zich aanpast aan nieuwe inzichten. En dat maakt het voor mij bijzonder boeiend.
Wat is er zo uitdagend aan het zijn van een next level dokter die midden in de maatschappij staat?
Het uitdagende aan het zijn van een next level dokter in de maatschappij is dat je te maken hebt met ontzettend veel verschillende belangen en partijen. Er zijn altijd vele stakeholders. Vaak lopen die belangen uiteen. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om tot een besluit te komen, maar tegelijkertijd maakt dit het vak zo boeiend.
Het vakgebied is bovendien relatief klein en onderbelicht, wat het moeilijker maakt om er voldoende aandacht voor te krijgen.
"Als artsen willen we niet alleen ziekte bestrijden, maar ook bijdragen aan een breder maatschappelijk welzijn. Het vinden van de juiste balans tussen zorg voor het individu en het grotere geheel is wat het vak van donorarts zo bijzonder maakt."
Nieke HalmaWat heeft jou doen besluiten te kiezen voor een beroep buiten het ziekenhuis?
Op het moment dat ik werkzaam was in het ziekenhuis, had ik een soort existentiële crisis. Ik begon te twijfelen of dat de plek was waar ik wilde blijven werken. . Ik ben toen gaan kijken naar wat er nog meer mogelijk was buiten het ziekenhuis en ben na een paar meeloopdagen in de donorgeneeskunde terechtgekomen. Het gaf mij de kans om breder te denken en iets te doen dat maatschappelijk écht verschil maakt.
Als artsen willen we niet alleen ziekte bestrijden, maar ook bijdragen aan een breder maatschappelijk welzijn. Het vinden van de juiste balans tussen zorg voor het individu en het grotere geheel is wat het vak van donorarts zo bijzonder maakt.
Wat wil je de geneeskundestudent nog meegeven als het gaat om het maken van een keuze voor zijn of haar toekomst?
Mijn belangrijkste advies is om rustig rond te kijken en niet te veel te piekeren over wat je je hele leven wilt doen. Als arts kun je zoveel kanten op, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om je eigen weg te vinden. Kies iets dat je op dat moment echt aanspreekt. En onthoud dat je altijd later kunt bijsturen. Neem de tijd om te zoeken naar iets wat echt bij je past.