Next Level Dokter én specialist ouderengeneeskunde in podcast NTVG

In de nieuwste podcast van @‌NTVG ontvangt Next Level Dokter een warme douche en wordt Caroline Damhuis, specialist ouderengeneeskunde, geïnterviewd over een leerartikel over de dood.

Warme douche voor Next Level Dokter

In de podcast van NTVG wordt dit keer de warme douche uitgereikt aan Next Level Dokter. Joas Duister, manager externe relaties en strategie van SBOH, vertelt hier over ons initiatief. “Meer aandacht voor artsenberoepen buiten het ziekenhuis is heel hard nodig, omdat de instroom achterblijft bij ramingen en de minister heeft opgedragen om meer op te leiden.”

Om deze trend te keren, zet Next Level Dokter alles op alles: van een krachtige online campagne en fysieke aanwezigheid bij events tot adviesgesprekken. Niet om artsen (in spé) te overtuigen, maar om een beter beeld te schetsen van de artsenberoepen die er zijn buiten het ziekenhuis, zodat je uiteindelijk een keuze kunt maken die écht bij je past.

Joas hoopt dat extramurale specialismen in de toekomst zo sterk geïntegreerd zijn in het medisch onderwijs dat campagnes zoals die van Next Level Dokter overbodig worden. “We hopen dan zoveel sollicitanten te hebben dat we een keuze kunnen maken,” vertelt hij. Een mooi ideaal, waarin Next Level Dokter een waardevolle rol speelt door vandaag al actief bij te dragen aan dit bewustzijn en de oriëntatie van toekomstige artsen.

Luister het hele interview terug in de podcast

Specialist ouderengeneeskunde Caroline Damhuis over de dood

In dezelfde aflevering van deze podcast wordt specialist ouderengeneeskunde Caroline Damhuis geïnterviewd. Zij bespreekt een leerartikel over het vaststellen van de dood. Dit artikel, gericht op zorgverleners die vaak met overlijden worden geconfronteerd, biedt praktische handvatten bij het schouwen van een overleden patiënt.

In de opleiding leer je over leven en dood, maar hoe ga je hiermee om? “Als je de schoolbanken verlaat en er iemand overleden is, wordt er van je verwacht dat je die persoon ‘wel even’ gaat schouwen. Maar hoe vul je de papieren in en wat is de precieze doodsoorzaak?” Doodsoorzaken worden met grote mate foutief geregistreerd, omdat het best lastig is om te weten waaraan iemand overleden is. En wat als het een onnatuurlijke dood betreft, wat gebeurt er dan en wat doet dit met de nabestaanden?

In de podcast komen deze vragen aan bod. Tot slot sluit Caroline af met een belangrijke tip voor toekomstig artsen: “Zoek bij twijfel hulp. Als basisarts of ANIOS is het altijd een optie om je supervisor te raadplegen als je niet zeker bent over de doodsoorzaak.”

Beluister de podcast en laat je inspireren!